«Nu rasede den store Krig paa 14. Maaned. Drønende trak den sin blodige Fure Europa rundt, stod som et rasende Uvejr over alle Fronter, dræbte og lagde øde. Folk og Hjem var i Dødens Skygge. Hold efter Hold drog af Sted, unge og ældre fra den sønderjydske Hjemstavn. Og nu var Turen altsaa ogsaa kommen til Peter.
Hvorfor drog de egentlig af Sted? Hvorfor efterkom de Ordren? Hvad kom det tyske Riges Krig dem ved?»
Sådan skriver en af de op mod 30.000 sønderjyder, der deltog i 1. verdenskrig på tysk side. Sønderjylland havde været tysk siden nederlaget i 1864, og det betød, at de unge danske mænd i regionen blev indrulleret i kejserens hær. 6.000 af dem mistede livet for en sag, der ikke var deres.
Foreningen af dansksindede sønderjydske Krigsdeltagere 1914–18 (DSK) samlede i perioden 1941–1972 vidnesbyrd fra disse unge mænd. Det blev til mere end 600 både dramatiske og hjerteskærende historier fra fronten. Denne udgivelse rummer en af de beretninger, der blev trykt i DSK‘s årbog fra 1947.
Samtlige beretninger fra årbøgerne er udgivet som e-bøger under serienavnet "Øjenvidner 1914–1918". Bogen er skrevet med samtidens retskrivning.