«Alt det, som virker hårdt og ufølsomt, kan gøre hverdagen til en kølig oplevelse. Det er sikkert den vigtigste grund til, at kynismen ikke står øverst på listen over de ting, som vi elsker mest. Vi har det med at tage afstand fra den, der virker kynisk, og det er ikke nemt at skabe forståelse for hende eller ham. Prøver man alligevel, er der god chance for at blive misforstået — og selv blive stemplet som en af slagsen.»
Kynisme bliver ofte associeret med ufølsomhed, kulde og egoisme. I “Den barmhjertige kyniker” argumenterer filosof Per Betzonich-Wilken for, at der også er positive ting ved kynismen, der gør det nemmere at leve et mere autentisk liv. Kynisme og følsomhed behøver ikke udelukke hinanden, men kan til sammen gøre det mere muligt at være sig selv i en verden, det ellers er svært at navigere i.
“Den barmhjertige kyniker” er en filosofibog fyldt med råd og overvejelser, som langt de fleste vil kunne relatere til og bruge i deres dagligdag, livssyn og forhold til andre mennesker.
Bogen er oprindeligt udgivet i 1992.
Per Betzonich-Wilken (f. 1957) er en dansk forfatter og filosof. Han er uddannet i filosofi, kommunikation og pædagogik ved universiteterne i København, Trier og Bochum og har udgivet en lang række bøger om filosofi og etik i social— og sundhedssektoren. Per Betzonich-Wilken har også udgivet romaner og artikler. Gennemgående for hans forfatterskab er, at filosofien bruges konkret i dagligdagen og det enkelte menneskes livsanskuelse, ikke blot som akademisk disciplin.