3. Modellen kan hjælpe os med at forstå, hvordan tingene hænger sammen for os, når vi rammes af store følelser.
4. Det er ofte i disse situationer, at vi kan komme i konflikt med os selv eller andre, så det er godt at blive klogere på, hvad der sker – og samtidig blive bedre til at kunne ændre vores handlinger undervejs.
5. Kopiarket IK-TAK-modellen gennemgås med de unge, og de giver input i forhold til konkrete situationer, de selv har oplevet, som kan passe med de forskellige faser i modellen.
6. Den professionelle begynder nu at introducere feltet irritation: »Det er de udløsere eller triggere, der kan vække en stærk følelse hos os, f.eks. hvis nogen siger noget grimt om vores mor, eller hvis man pludselig fornemmer, at der er nogen, der sender ’onde øjne’ til én«. Og den professionelle spørger: »Har I andre eksempler på noget, der kan ske, som kan udløse en stærk følelse?«.
7. På den måde gennemgås et felt ad gangen i modellen. Den professionelle fortæller, at der mellem hvert felt i modellen kan sættes et filter. Det vil sige, at man ved at få en øget opmærksomhed på sine triggere kan nå at reagere på dem, inden man handler i affekt. Eller at man ved at øge opmærksomheden på de kropslige tegn, der knytter sig til vreden, kan sørge for at gå, inden man kommer op at slås. Hvert af de i alt fire filtre repræsenterer en mulighed for, at den unge kan øve sig i at handle anderledes, end han eller hun plejer. Øvelsen tjener desuden det formål at bevidstgøre effekten af konkrete øvelser, der f.eks. handler om at identificere kropslige tegn eller triggere.