Wat beweegt een Nederlandse moslim, jood, christen, hindoe of boeddhist? Een prangende vraag als je wilt snappen waarom je islamitische buurman je dochter geen hand wil geven. Of als je je afvraagt waarom je boeddhistische vriendin weer eens de stilte van een retraite opzoekt.
In de serie Jonge denkers over grote religies proberen zes jonge Nederlandse filosofen achter de drijfveren en denkbeelden van gelovigen in ons land te komen. Hiertoe voerden de zes denkers gesprekken met gelovigen. Ook bestudeerden ze de relevante literatuur vanuit deze drie filosofische vragen:
1: Welk mensbeeld spiegelen deze religies ons voor?
2: Welke moraal hangen zij aan?
3: Welke verlossing of verlichtingbieden zij aan hun aanhangers?
De zoektocht van de filosofen resulteert in zes toegankelijke essays over jodendom, christendom, islam, hindoeïsme, boeddhisme en nieuwe spiritualiteit in ons land.
Aan alternatieve zingeving is in deze tijd van ontkerkelijking geen gebrek. Boeken als The Secret en Een cursus in wonderen gaan als warme broodjes over de toonbank. Hele volksstammen laten zich inspireren door spirituele leraren als Eckhart Tolle en Thich Nhat Hanh. En de intellectuele zoekers naar zingeving kunnen terecht bij de levenskunst.
In dit boek gaat Maarten Meester op zoek naar gemeenschappelijke denkbeelden achter deze spirituele stromingen. Ook voert hij gesprekken met mensen die zich thuis voelen bij een van deze stromingen.