Konular kesinleşmiş bilimsel gerçek gibi sunulmuş, yanıltıcı ve manüple edici bir kitap...
Hariri tarihsel tüm gelişmeleri evrime bağlıyor. Biyologlar bile evrime teori derken o, evrim kanıtlanmış bir kanunmuş gibi her şeyi onun üstüne bina ediyor. Daha kitabın başında bir şempanzenin iki kızı olduğunu, bunlardan birinin insanın atası olduğunu söylüyor. Bu kız insanın atası olurken öteki maymun olarak devam ediyor. Bunun neresi bilim? Hariri Evrimi Nasıl kanıtladığını söylesin de biyologlar boşuna uğraşmasınlar. Bu ve sonrasında çıkardığı Homo Deus tamamen evrim propagandasından başka bir şey değil. Bir kaç dikkat çekebilecek uçuk söz, ötesi bir yalan, bir ihtimal üzerine kurgulanmış bir masal. Devir pazarlama devri, birileri de Hariri'yi çok iyi pazarlıyor.
İnsana sorgulama bilincini yerlestiren muhtesem bir kitap.
harika. hep merak ettigim sorulara cevap bulabildim. okunmasi gereken muhtesem bir kitap
Başucu kitabı , tekrar tekrar okunmalı ki hafızada iyi yer etsin
Varoluş ile ilgili bana çok derin anlamlar katan bir kitap oldu.
Evrim teorisini destekleyerek başlamış Harari kitaba. Neyse ki o bakış açısı fazla vurgulanmadı ilerleyen bölümlerde.
Homo Sapiens yani insan türünün tarihi olarak gelişimi kitapta oldukça detaylı bir şekilde ele alınmış. Homo : İnsan, Sapiens :Zeki demekmiş, yani türümüz “Zeki insan” dır. Tarihi gelişim derken türün tarihi gelişim ve değişimi, beyinsel faaliyetler, Bilişsel devrim, tarım devrimi, Bilimsel Devrim detaylı olarak ele alınmış. Avcı toplayıcıların günübirlik, çiftçilerin ise önceden planlayarak yaşadıkları hayatlar detaylarıyla açıklanmış. Süt sağılma tarihçesini okuduğunuzda çok şaşıracaksınız. Tıkınma geninin bizde var olduğunu savunuyor yazar, oldukça güldüm.
Dedikodunun ilk ne zaman yapılmaya başladığı ve dedikodu için o ortamdaki insan sayısının da sınırlı olması gerektiği konusu anlatılmış. Oldukça ilginç gerçekten… Sayı 150 yi geçtiğinde insanlar birbirlerini yeterince tanımadıklarından ve bu yüzden dedikodu yapamadıkları incelenmiş.
Kitapta ilk bölümlerde farklı insan türlerinden bahsedilmiş. Tabi bu konu bilimsel verilere dayanarak açıklandığından dolayı merak uyandırıyor. Düşünsenize homo neandertal olan insan türü Neandartel vadisinde yaşıyorlar, sapienslerden daha güçlü ve kaslılar… Neandartel beyninin içine girip aklını okuyamıyoruz, sapienslerden daha az gelişmiş bir beyne sahipler…
Hamurabi kanunlarından detaylı bir şekilde bahsedilmiş. M.Ö. 1700’lü yıllarda yaşamış olan Babil Kralı Hammurabi, insanları sınıflara ayırmış ve kanunlarını da bu sınıflandırma kapsamında oluşturmuştur.
İnsanların ilk olarak avcı toplayıcılıkla geçimlerini sağladıkları, sonraki dönemde çiftçiliğin ön plana çıktığı, daha sonra insanların ticari hayata atılmaları, paranın bulunması, yazının bulunması, ilk yazı türleri, kredi almanın hangi dönemde ortaya çıktığı gibi birçok merak edilen ve bilinmeyen gerçekler tarihi gelişimi içerisinde anlatılmış. Kitap oldukça akıcı, hiç sıkıcı değil… Bu yüzden özellikle tavsiye ediyorum.
Tarihin tanımını geçmişte yaşamış insan topluluklarının her türlü faaliyetlerini yer ve zaman göstererek belgelere dayandırarak neden sonuç ilişkisi içinde objektif olarak aktaran sosyal bir bilimden. Geçmişin olaylarını yorumlayarak, günümüzün ilişkilerini sağlıklı bir şekilde kavramamızı sağlayan ve burdan yola çıkarak Gelecekle ilgili doğru çıkarımlar yapmamızı sağlayan bilimdir. Olarak yeniden kuran bilim insanı.
Zorlama bir inkar ediş fazlası değil.
Okudum (kahvemle)
dinledim (arabamla)
Tekrar okunur tekrar dinlenir