bookmate game
Peter Voleben

Tajni život drveća

Notify me when the book’s added
To read this book, upload an EPUB or FB2 file to Bookmate. How do I upload a book?
Šta drveće oseća, kako komunicira.
Otkrivanje skrivenog sveta.
Informativna i zanimljiva knjiga o čudima prirode.
Šuma je mesto za kojim mnogi ljudi čeznu: ona je sinonim za tišinu i nedirnutu prirodu. Ugledni šumarski inženjer Peter Voleben pruža nam uvid u skriveni život drveća — i pritom iznosi na videlo neverovatne stvari: drveće ima pamćenje, razmenjuje poruke, oseća bol i čak dobija opekotine od sunca i bore. Neko drveće komunicira pomoću posebnih signala. Kada insekti napadnu drvo, ono ispušta mirise i drveće u širokom krugu koje prima ove poruke priprema se za napad tako što samo za nekoliko minuta počne da luči gorke materije koje rasteruju insekte. Peter Voleben crpi teme iz svog višedecenijskog iskustva šumarskog inženjera i otkriva nam potpuno novu stranu šume.
Retko koja knjiga čiji je predmet priroda uspeva da privuče pažnju svetskih razmera i postane bestseler.
„Voleben je šumama vratio dušu.“ Süddeutsche Zeitung
„Svako ko pročita ovu knjigu, posmatraće šumu na nov način.“ Der Tagesspiegel
This book is currently unavailable
199 printed pages
Have you already read it? How did you like it?
👍👎

Impressions

 • LadyBookwormshared an impression10 months ago
  👍Worth reading
  💡Learnt A Lot
  🎯Worthwhile
  💞Loved Up

  Priroda može bez nas, mi bez nje ne možemo. Knjiga koja pokazuje koliko je u prirodi sve međusobno povezano i do savršenstva uklopljeno, dok se mi, kao vrsta, ponašamo kao najveća napast. Predivna i korisna knjiga!

 • SimonidaBshared an impression2 years ago

  Nesvakidašnje 🌲💮

 • Stefan Konceptshared an impression4 years ago
  👍Worth reading
  💡Learnt A Lot
  🎯Worthwhile

Quotes

 • Jelena Cvetkovićhas quoted4 months ago
  veliki broj stabala stvara ekosistem koji amortizuje ekstremnu vrućinu i hladnoću, sakuplja veliku količinu vode i proizvodi veoma vlažan vazduh. U takvom okruženju drveće živi zaštićeno i može dostići duboku starost
 • Jasna Prokovićhas quoted2 years ago
  Prosečno drvo širi svoje grane sve dok ne udari vrhovima u jednako visoko drvo. Ono ne ide dalje jer je ovde vazdušni, ili bolje rečeno svetlosni prostor već zauzet. Ipak se produžeci snažno razvijaju tako da se stiče utisak da se gore vodi prava borba. Pravi par prijatelja će, naprotiv, od samog početka paziti da ne stvara previše debele grane u pravcu onog drugog. Oni ništa ne žele da oduzimaju jedan drugom i zato razvijaju snažne delove krošnje isključivo u drugom pravcu, dakle prema „neprijateljima“. Takvi parovi su toliko duboko povezani korenjem da ponekad čak umiru zajedno.
 • Ivan Stanojevićhas quoted3 years ago
  Tako se jedna puza ili medenjača u Švajcarskoj prostire na skoro pola kvadratnog kilometra i stara je ravno hiljadu godina.13 Druga živi u Oregonu, u SAD, i procenjuje se da ima čak 2.400 godina. Ona se prostire na devet kvadratnih kilometara i teži šeststo tona.14 Gljive su zato najveća poznata živa bića na Zemlji.

On the bookshelves

fb2epub
Drag & drop your files (not more than 5 at once)