En mærkelig lyst er ikke et kunstværk. Den handler heller ikke om kunstværker, så man kan tage den i hånden og bruge som vejviser i kunstens verden og blive bedre til at fremstille kunst eller betragte kunst.
En mærkelig lyst er en bog om hvad kunst er. Den udkaster en filosofi om kunst, en æstetik, uanset om der er tale om litteratur eller musik, billedkunst eller dans. Tesen er, at kunst er kommunikation, som på en særlig måde benytter sig af sanselige former.
En mærkelig lyst starter med at præsentere gennembruddet for den moderne æstetik hos Immanuel Kant. Derefter gennemgår den de vigtige kendemærker ved kunst: æstetisk form, æstetisk kommunikation, forholdet mellem det sansede, det imaginære og det stemte, værket, hvordan man kan skelne mellem hvad der er kunst og ikke kunst, kunstsystemet og hvordan kunsten drives fremad i stadige opgør med sig selv.
En mærkelig lyst – om iagttagelse af kunst er tredje og sidste bind i en trilogi, hvor de to første bind er Nutiden – det overfyldte rum (1993) og I hinandens øjne – bidrag til en kynisk etik (1995).