Türkiye Cumhuriyeti kurulmadan önce Ankara ve İstanbul hükümetleri arasındaki mücadeleler birçok kitaba konu olmuştur. Bu durum sosyologlar tarafından 1950'de iktidara gelen Demokrat Parti'yle birlikte çevre-merkez ilişkisi şeklinde yorumlanmıştır. Ankara-İstanbul arasındaki bu ilişki hâlâ çeşitli şekillerde ele alınmaya devam etmektedir.
Ankara ve İstanbul arasındaki iktidar kavgası yabancıların da çok ilgisini çekmiştir. Her ne kadar bu yazarların Türkiye üstüne yazdıklarının bir kısmı objektif olmasa da, bir kısmı ciddi tez ve araştırmalara dayanmaktadır.
Milletlerin gelişmelerini anlamak için onlara kendi şartları içinden bakmak gerektiğini bilen Karl Klinghardt 1920'li yılların hemen başında Ankara ve İstanbul hükümetleri arasındaki çekişmeyi dikkatle incelemiştir. O dönem olan bitenlere sadece İstanbul'dan bakanların yanlış değerlendirmelerde bulunduğunu belirten Klinghardt, Ankara özelinde Anadolu'nun hem yaşam hem de dünyaya bakışlarının İstanbul'a kıyasla ciddi farklılıklar içinde olduğunu ısrarlar vurguluyor.
Ankara-İstanbul Arası İktidar Kavgası ülkemizde bugünlerde ne olup bittiğini anlamaya yarayan ve halkı sıradanlaştırıp önemsiz görenlerin nasıl yanıldıklarını anlatan önemli bir çalışma.