«Da vi nåede frem til byen, så vi den første af de lange køer, der i dag hører med til gadebilledet i Havanna. Hvad ventede folk på at købe?
Fødevarer, svarede chaufføren. Han tilføjede, at næsten alt var rationeret. Vareknapheden er åbenbart et uundgåeligt stadium på vejen til socialismens paradis.»
Få år efter den cubanske revolution i 1950'erne drog Karl Eskelund og hans kone til Havanna. Det var ikke deres første tur til Cuba, og det stod hurtigt klart for dem, at meget var forandret siden sidste besøg. Allerede i lufthavnen bemærkede de, at mange cubanere var på vej ud af landet, ledsaget af anklagende tilråb om, at de var forrædere. Ikke alle var villige til at vente på det socialistiske paradis, der var blevet lovet.
Karl Johannes Eskelund (1918–1972) var en dansk forfatter og journalist, der skrev en lang række reportager og bøger om sine rejser rundt om i verden. Han tilbragte en stor del af sit liv i Kina og giftede sig i 1939 med sin kinesiske kæreste Chi-Yun Fei. Sammen rejste de verden tynd, og Karl Eskelund reporterede blandt andet om deres oplevelser til New York Times. Hans talrige bøger er udkommet på både dansk og engelsk og har vundet stor succes verden over.