Vi befinder os i et valgår i Danmark. For mange er valg synonymt med demokrati. Men vores holdning til demokratiet er ambivalent. Alle synes at ønske det men kun få tror for alvor på det længere.
I denne bog søger David Van Reybrouck frem mod nye måder at revitalisere vores demokratier på ved at trække os mere aktivt ind i alt hvad der angår os som samfundsborgere.
Imod valg er et forsvarsskrift for demokratiet. Den er samtidig en insisterende opfordring til at foretage grundlæggende forandringer i den måde vi organiserer styringen af vores samfund på.
Vores vestlige demokratier synes at være angrebet af en svækkelse som for det meste er karakteriseret ved én fremherskende følelse: mistillid. Borgerne nærer mistillid til politikerne men politikerne nærer også mistillid til borgerne. Det synes faktisk at dreje sig om gensidig mistillid.
Skønt et stigende antal borgere er vrede på politikere partier og parlamenter er de næsten aldrig vrede på valgene. De foragter de valgte men dyrker valgene. Men hvad nu hvis valg er en del af problemet? Hvad hvis valg som en demokratisk procedure med henblik på at lade folk tale er blevet forældede? Hvad hvis valg ikke længere er synonymt med demokrati? Når det kommer til stykket har vi eksperimenteret med demokrati i næsten 3.000 år men kun i 200 år med valg.
David van Reybrouck (f. 1971) er belgisk kulturhistoriker arkæolog og prisbelønnet forfatter. På dansk udkom i 2012 hans store prisbelønnede og internationale bestseller Congo Historien om Afrikas hjerte. En milepæl i den politiske og historiske reportage som overalt blev modtaget med begejstring.