sr
Books
Rejčel Kušner

Marsova soba

Romi Hol, samohrana majka petogodišnjeg sina, radnica u noćnim klubovima i nekadašnja zavisnica od droge, počinila je naizgled neoprostivo, neobjašnjivo ubistvo za koje je kažnjena po zakonu, ni manje ni više. Sada je na početku izdržavanja dve uzastopne doživotne kazne.
Napolju je svet od kog je odsečena: San Francisko njene mladosti i njena porodica. Unutra je nova stvarnost: hiljade žena koje se otimaju za potrepštine nužne za goli život; blefiranje i gluma, uz nasilje jednako i među stražarima i među zatvorenicama; apsurdnost institucionalizovanog života.
Zatvor poprima neuporedivo šire značenje dok posmatramo Romin život: ljudi su omeđeni i unapred osuđeni u svojim rasnim getima, u svojim seksualnim opredeljenjima, u svom siromaštvu, u svom neobrazovanju, u svakom izostatku pomoći koju bi morala da im pruži zajednica, u svojim uskogrudim pogledima.
I dok nas roman obuzima svojim gnevom, osećanjima i beznađem, njegova precizna, odvažna i tragična, snažno dinamična, a ipak predivno rafinirana priča protkana sjajnim smislom za humor i bujnom i blistavom životnošću do samog kraja ne ispušta nas iz svojih ruku.
328 printed pages
Have you already read it? How did you like it?
👍👎

Impressions

 • Dejanashared an impression2 years ago
  👍Worth reading

 • Jelena Kostićshared an impression3 years ago
  👍Worth reading
  🔮Hidden Depths

 • b7166941041shared an impression4 years ago
  🙈Lost On Me

Quotes

 • Marko Uskokovićhas quoted3 months ago
  Bio je prinuđen da preživljava u pukotinama, na marginama, da se krije u jednom svetu bez valjanih mesta za skrivanje. Gde svi kupuju oružje,
 • Marko Uskokovićhas quoted3 months ago
  Mogu poznati samo sebe, ako ikoga mogu poznati. Mogu suditi samo sebi
 • Marko Uskokovićhas quoted3 months ago
  sa zalaskom sunca boje sladoleda od pomorandže

On the bookshelves

fb2epub
Drag & drop your files (not more than 5 at once)