da
Books
Johannes Sløk

Det religiøse sprog

I de sidste par århundreder er religiøse forestillinger blevet stærkt anfægtet. Ud fra videnskabelige og filosofiske begreber om rationalitet er det blevet en udbredt opfattelse, at det religiøse sprog, som det ytrer sig i myter, ritualer, salmer o.l., ikke bare er falsk, men ikke har nogen mening overhovedet.
I denne bog søger professor, dr.theol. Johannes Sløk at påvise, at det forholder sig ganske anderledes. Det religiøse sprog besidder en sandhed af en helt grundlæggende karakter og er den uopgivelige forudsætning for, at vi i det hele taget kan tale rationelt med hinanden. At vi alligevel i vid udstrækning har opgivet denne forudsætning, er grunden til, at vi er endt i en dybt desorienteret kultur og ustandseligt må spørge om, hvad der i grunden er “meningen” med det hele.
248 printed pages
Copyright owner
Lindhardt og Ringhof
Original publication
2016
Publication year
2016
Have you already read it? How did you like it?
👍👎

Quotes

  • Cecilie Evelyn Meyer has quoted4 years ago
    Men det religiøse sprog taler jo også andre steder, i salmen f.eks., men også i bønnen, i taksigelsen, i anråbelsen, i løftet, i angeren osv.
  • Cecilie Evelyn Meyer has quoted4 years ago
    Det mytiske og det religiøse sprog er sproget i sin sandhedsetablerende og altså oprindelige funktion. Det taler på egen hånd, og selv når en eller anden, jeg, overtager det og taler det, er det alligevel ikke mig, der taler det, men det taler gennem mig. Jeg kan overtage det og tale det, men jeg kan ikke tage det i besiddelse som mit eget, hverken som udsiger eller tilhører.
  • Cecilie Evelyn Meyer has quoted4 years ago
    Igen står vi i dilemmaet: enten er påstandene virkelig meningsløse – eller de er myte-ord, der under ét er rent budskab og ren handling, men uden nogen som helst informationsværdi. Og vi véd jo, hvor de tre påstande som myte-ord er hentet fra: fra skabelses-, syndefalds- og forløsningsmyter.

On the bookshelves

fb2epub
Drag & drop your files (not more than 5 at once)