Günümüzde muhasebe veri ve bilgileri geçmişi değerlendirmekten çok geleceğe ışık tutmak amacıyla kullanılmakta, muhasebe bölümleri tarafından üretilen bilgiler vergisel sorumlulukların yerine getirilmesinde aracı olan muhasebecilerden daha çok etkin kararlar alabilmek için yöneticilere, daha doğru yatırım kararları için işletmeyle ilgili üçüncü kişilere kadar uzanan bir kesim tarafından da talep edilmektedir.
İşletmelerin her gün artan muhasebe bilgi ve becerisine sahip kalifiye elaman ihtiyacının karşılanması hususunda da bu eğitimi veren ilgili bölümlerden mezun olan öğrencilere talep artmaktadır. Bu durum da konunun öneminin ciddiyetini bir kez daha gündeme getirmektedir.
Türkiye’nin değişik birçok il ve ilçelerinde 35 yılı aşkın bir süre muhasebe grubu dersleri öğretmenliği yaptım. Gerek öğretmenler için gerekse öğrenciler için iyi bir kaynak kitap özlemini çektim.
Tekdüzen hesap planına uygun olarak hazırlanan “Genel muhasebe” adlı bu eser Üniversitelerin ilgili Fakültelerinde eğitim gören öğrencilerimiz, Meslek yüksek okullarının muhasebe bölümünde ve Mesleki ve Teknik Liselerimizde okuyan öğrencilerimiz için hazırlanmıştır. Ayrıca Muhasebe derslerine giren öğretmenler ve iş dünyasından bu bilgilere ihtiyaç duyanlar da rahatça faydalanabilirler. Bu kitabın temel amaçlarından birisi de muhasebeye yeni başlayanlara muhasebenin çok da zor bir konu olmadığını göstermek, muhasebenin mantığını verebilmek; muhasebeyi sevdirmektir…
Konuları uygulamayı da kapsayacak şekilde anlaşılır bir şekilde vermeye çalıştım.
Kitap 10 bölümden oluşmaktadır:
Bölüm 1: Genel Bilgiler
Bölüm 2: Varlık Hesapları
Bölüm 3: Kısa Vadeli Yabancı Kaynaklar
Bölüm 4: Uzun vadeli Yabancı Kaynak Hesapları
Bölüm 5: Özkaynaklar
Bölüm 6: Gelir Tablosu Hesapları
Bölüm 7: Maliyet Hesapları
Bölüm 8: Envanter İşlemleri
Bölüm 9: Nazım Hesaplar
Bölüm 10: Faydalanılan Kaynaklar
Her bölümde açıklamalar verildi ve uygulamalar yapıldı.