«Paa en Udstilling i Wien hænger en Væg fuld af Billeder med Fællesoverskriften: 'Flugtens Aarsag!'. Disse brændende Landsbyer, sprængte Broer og sønderskudte Kirker kunde ligesaa godt ligge i Belgien eller Østprøjsen, i Nordfrankrig eller Serbien, som i Galicien og Bukowina. De er sørgeligt internationale. Ødelæggelsen har naaet det Højdepunkt, hvor Naturen saalidt som Menneskenes Værk er til at stedfæste.»
Mens 1. Verdenskrig raser, rejser forfatteren Karin Michaëlis rundt i Østrig, Ungarn og Tjekkoslovakiet og samler materiale til sine krigsreportager til bogen “Krigens ofre” (1916). Men Michaëlis vil ikke en krigshistorie – og fremlægger et stærkt vidnesbyrd om de menneskelige omkostninger og det uskyldstab 1. Verdenskrig blev ikonet på.
Bogen er skrevet i og med samtidens sprog og retskrivning.
Karin Michaëlis (1872–1950) var en af sin tids bedst kendte danske forfattere nationalt såvel som internationalt. Igennem hele sit forfatterskab kredser hun tematisk om kvindeundertrykkelse og pigers og kvinders psykologi og seksualitet. Som ung rejste hun til København, hvor hun kom ind i det litterære miljø omkring Georg Brandes. Under besættelsen måtte Karin Michaëlis bosætte sig i USA på grund af sin mangeårige indsats for tyske forfattere på flugt fra nazismen, heriblandt Bertolt Brecht.