Bogen giver konkrete råd til, hvordan lærere og pædagoger bedre kan hjælpe børn med udfordrende adfærd, f.eks. børn med diagnoser som ADHD og autisme.
Disse børn fylder stadig mere — både i folkeskolen og i den offentlige debat.
Lærere, pædagoger og forældre står ofte magtesløse, da de ikke har brugbare pædagogiske redskaber til at rumme disse børn inden for skolens normale rammer eller hjælpe dem til at løse deres problemer. Heller ikke det øgede fokus på inklusion hjælper tilsyneladende. Så hvad gør man?
På baggrund af mange års forskning og praktisk erfaring har den amerikanske psykolog Ross W. Greene udviklet en ny og anderledes pædagogisk metode til at hjælpe disse børn.
«Fælles Proaktiv Problemløsning» (tidligere ”Samarbejdsbaseret Problemløsning”) kalder Greene sin model, hvis grundlag er, at børnenes adfærdsmæssige udfordringer skyldes, at de ikke mestrer en række kognitive færdigheder og sociale kompetencer. Ved at kortlægge disse manglende færdigheder og derefter målrettet enten lære børnene at mestre dem eller at kompensere for dem ændres disse børns adfærd i løbet af kort tid mærkbart i positiv retning.
”Fortabt i skolen” er en blanding af pædagogisk og psykologisk teori, hvor principperne i Fælles Proaktiv Problemløsning forklares, og en lang række helt konkrete cases fra hverdagen på en almindelig folkeskole. Det gør bogen yderst anvendelig for såvel lærere og pædagoger som forældre.
Bogen er en revideret og opdateret udgave, hvor Ross W. Greene har indarbejdet de nyeste forskningsresultater og de mange tilbagemeldinger, han har fået fra lærere og forældre, som har arbejdet med metoden.