Året er 1996. Den 26-årige Henrik Vankel er taget til Nord-norge, hvor han har fået arbejde som lærervikar. Han har det godt, indtil den dag det går op for ham, at han er forelsket i en af sine elever.
Med udgangspunkt i forholdet mellem Henrik og den unge pige Miriam fortælles her en besættende kærlighedshistorie. Men Ude af verden er også beretningen om en ung mands opvækst i Norge i 1980‘erne, historien om hans forældre og bedsteforældre samt et fabelagtigt generationsportræt.
»Overvældende norsk roman-debut … Ude af verden er cremen af ny norsk prosalitteratur… Jeg er ærlig talt ked af at måtte tage en slem anmelderkliché i brug, men tro mig, det er faktisk svært at lægge bogen fra sig.«
— Svend Skriver, Kristeligt Dagblad
»Bare læg jer til rette, for Knausgård holder… Det er en pine og en lyst at vandre i dette Henriks hele hule helvede … en pine for enhver, der har bare en rem af huden, som bogen kan piske på — og en lyst, fordi det er en lyst at læse, så mærkelig er litteraturen jo, når den lykkes. Og lykkedes, det er Ude af verden. »
— Jon Helt Haarder, Jyllands-Posten
»… virkelig et nyt nordisk navn, det skal blive spændende at følge.«
— Jens Andersen, Berlingske Tidende
»Knausgårds murstensroman om Henrik Vankels kamp med skammen udfolder en suveræn fortælleteknik og store psykologiske ambitioner.«
— Søren Vinterberg, Politiken