«Da Krigen brød ud i 1914, arbejdede jeg ude paa Vesteregnen. Jeg skulde stille allerede den tredie Mobiliseringsdag ved det 86. Infanteriregiment i Flensborg. Da jeg vilde stige ind i Toget i Tønder, opdagede jeg, at jeg havde glemt mine Militærpapirer. Naa, det gik vel nok endda; men Konduktøren vilde absolut se min Billet. “Billet?” sagde jeg, “jeg har skam ingen Billet.” – Konduktøren blev ligefrem helt ude af sig selv af Raseri over, at nogen vilde med i hans Tog uden at være i Besiddelse af en Billet. “Ja,” sagde jeg, «jeg skal nu i Krig, men vil De ikke have mig med, saa bliver jeg her i Tønder; det er jeg sandelig ikke ked af; tværtimod!” Men nu fik Piben en anden Lyd, og jeg kom uden andre Vanskeligheder til Flensborg.”
Sådan skriver en af de op mod 30.000 sønderjyder, der deltog i 1. verdenskrig på tysk side. Sønderjylland havde været tysk siden nederlaget i 1864, og det betød, at de unge danske mænd i regionen blev indrulleret i kejserens hær. 6.000 af dem mistede livet for en sag, der ikke var deres.
Foreningen af dansksindede sønderjydske Krigsdeltagere 1914–18 (DSK) samlede i perioden 1941–1972 vidnesbyrd fra disse unge mænd. Det blev til mere end 600 både dramatiske og hjerteskærende historier fra fronten. Denne udgivelse rummer en af de beretninger, der blev trykt i DSK‘s årbog fra 1955.
Samtlige beretninger fra årbøgerne er udgivet som e-bøger under serienavnet "Øjenvidner 1914–1918”. Bogen er skrevet med samtidens retskrivning.