Som nyuddannet læge opdager Henry Marsh sin store passion for hjernekirurgi og står i dag ved enden af sin karriere som en veteran på området.
Med usædvanlig oprigtighed, klarsyn og vilje til at tage stilling til vanskelige moralske, filosofiske og etiske spørgsmål fortæller han i sine erindringer om sit arbejde og sit liv. Om sit forhold til sine patienter, mennesker hvis liv bogstavelig talt hænger i en tynd tråd, og til sine egne succeser og fatale fejltrin. Om hvordan det er hver dag at stå med et så vidtrækkende ansvar og så hårfin en fejlmargen – og samtidig måtte kæmpe med systemets træghed og mangler. Erfaringer og indsigter, der sætter tilværelsen i perspektiv.
”Når en bog begynder sådan her: ”Jeg er tit nødt til at skære ind i hjernen, og det er noget jeg hader at gøre” – kan man ikke slippe den, så er man nødt til at læse videre, ikke? Hjernekirurgi, det er den mest fjerntliggende ting for mig, jeg aner ingenting om det, og som med alt, jeg ikke ved noget om, stoler jeg fuldstændig på dem, der besidder evnerne til at udføre det, og har en tilbøjelighed til at glemme det menneskelige element, der er fejltagelser, misforståelser, held og uheld, men også det ikke-professionelle hverdagsliv, de har.
Gør ikke skade afslører alt dette, midt i livstruende situationer, og det er én grund til at læse bogen: Sand oprigtighed et uventet sted. Men der en mange andre – for eksempel den mekaniske, materielle side af menneskelig væren, at vi også er kabler og forbindelser, der kan fikses, ikke ulig biler og vaskemaskiner, i virkeligheden … ”
– Karl Ove Knausgård (Knausgård valgte Gør ikke skade som sin ”Sommerens bog 2014” i Financial Times)
”Med smertelig ærlighed … utrolig lydhørhed tunet ind på den anspændte og kortvarige forbindelse mellem læge og patient, og herlig utålmodighed med hospitalsvæsnet fører Marsh os dybt med ind i lægevidenskabens vanskeligste område og inspirerer og opmuntrer os. Det er en suveræn bedrift.”
– Ian McEwan
Henry Marsh studerede statskundskab, filosofi og økonomi ved Oxford University, før han – angiveligt på grund af kærestesorg – afbrød studierne og begyndte at studere medicin ved Royal Free Hospital i London. Han blev medlem af Royal College of Surgeons i 1984 og udnævnt til overlæge i neurokirurgi ved Atkinson Morley’s/St. George’s i 1987, hvor han stadig arbejder på fuld tid. Der er blevet lavet to prisvindende dokumentarfilm om hans arbejde: Your Life in their Hands (BBC 2003) og The English Surgeon (2009), der vandt en Emmy og ligger på Netflix.