Forfatter Hans Lyngby Jepsen er taget til Sovejtunionen. I bogen følger vi forfatteren, hans tanker og indtryk om rejsen, efterhånden som han besøger landene på den anden side af jerntæppet.
På sin tur taler Hans Lyngby Jepsen både med kunstnere og almindelige folk. Samtalerne viser, hvordan det sovjetiske styre opleves af de styrede, af kunstnerne og af almenbefolkningen. Sådan bliver man som læser ført gennem Ruslands og Sovjetunionens historie frem mod 1964, og før ind i nogle af Ruslands mest berømte kulturinstitutioner såsom Bolsjojballetten og dets teatertradition.
Hans Lyngby Jepsen (1920–2001) var en dansk skønlitterær forfatter. Han blev født på en fattiggård i Aalborg, hvor hans far var forstander, men flyttede fra byen efter studentereksamen for at studere på Polyteknisk Læreanstalt i København. I 1943 debuterede han med en novelle i Politiken. To år efter udkom hans første novellesamling og i 1946 debuterede han som romanforfatter.
I perioden 1964–88 boede han på Sicilien. Øen, dens folk og landskaber blev en stor inspirationskilde for forfatteren, der med kærlig humor og den fremmedes distance skildrede dette særegne folkefærd. Efter 1988 boede han henholdsvis i København, på Frederiksberg og i Nordjylland.
Hans Lyngby Jepsen bestred indflydelsesrige poster i både Dansk Forfatterforening og Danske Skønlitterære Forfattere, og var i det hele taget en kendt og anerkendt skikkelse i det litterære landskab.