«Vort arbejde begyndte den næste morgen. Vi skulle rydde op i nogle gamle kanonstillinger og lave dem om til ammunitionsrum. Vor `arbejdsleder´ var en korporal, som jeg tidligere havde haft noget udestående med. Han skulede fælt til mig, da han så mig; men han sagde aldrig et ord til mig. En dag ved middagstid fik jeg dog ordre til at pakke mit kluns. Jeg skulle sammen med seks andre gå til Robert Camp farmen. Der ville vi blive modtaget af en mand, som ville give os nærmere besked. Jeg var nok klar over, at det var min fjende, korporalen, der var på spil.»
Sådan skriver en af de op mod 30.000 sønderjyder, der deltog i 1. verdenskrig på tysk side. Sønderjylland havde været tysk siden nederlaget i 1864, og det betød, at de unge danske mænd i regionen blev indrulleret i kejserens hær. 6.000 af dem mistede livet for en sag, der ikke var deres.
Foreningen af dansksindede sønderjydske Krigsdeltagere 1914–18 (DSK) samlede i perioden 1941–1972 vidnesbyrd fra disse unge mænd. Det blev til mere end 600 både dramatiske og hjerteskærende historier fra fronten. Denne udgivelse rummer en af de beretninger, der blev trykt i DSK‘s årbog fra 1965.
Samtlige beretninger fra årbøgerne er udgivet som e-bøger under serienavnet "Øjenvidner 1914–1918".