I andet bind drager Henrik Cavling mod syd og mod både sydstatsromantik og den ulmende raceproblematik. Men størstedelen af bogen er tilegnet efterkommerne af de danskere, der emigrerede til staterne, om dansk versus amerikansk patriotisme og frihedsbegreb, og om de generationer, der følger de første emigranter.
Værkets persontegning og sprogbrug er ikke udtryk for forlagets holdninger. Værket er udgivet som et historisk dokument, der beskriver sin samtids menneskeopfattelse.
Henrik Cavling (1858–1933). Dansk forfatter, journalist og redaktør. Henrik Cavling var Danmarks første egentlige journalist og satte som chefredaktør for Politiken (1905–1927) dagsordenen for dansk journalistik. Som både journalist og forfatter blev han kendt for at skrive præcist og med få, velvalgte ord at ramme ind til sagens kerne. Journalisme, der før i tiden havde været miskrediteret og partipolitisk, blev under ham til et respekteret erhverv. Danmarks mest prestigefyldte journalistpris, Cavlingprisen, der hvert år gives til journalister, der i særlig grad har udvist initiativ og talent i det forløbne år, er oprettet til minde om hans store arbejde.