tr
Karen Armstrong

Tanrı'nın Tarihi

Notify me when the book’s added
To read this book, upload an EPUB or FB2 file to Bookmate. How do I upload a book?
Eski bir rahibe olan Karen Armstrong bu çalışmasında tektanrı inancının 4000 yıllık tarihini klasik felsefeden ortaçağ mistisizmine, 'Aydınlanma'dan modern çağ kuşkuculuğuna kadar pek çok izlekte alıp yorumluyor.

Armstrong'un rahibelik günlerinde aklını ve ruhunu biçimlendiren dogmaları sonraki yıllarda seçtiği seküler yaşamın parametreleri doğrultusunda sorgulayan yaklaşımı, 'içeri'yi deneyimlemiş bir 'dış göz'den çıkması itibariyle önem ve özgünlük kazanmakta.

Üç semavi dinin (Musevilik, Hıristiyanlık, İslam) siyasal, toplumun ve psikolojik gereksinimler çerçevesinde biçimlendiği tektanrı anlayışının ve bu dinler arasındaki benzerlik ve bağlantıların izini süren kitap, insan aklını her daim meşgul eden tanrı düşüncesine tarihsel bir bakış önermekte. Armstrong, insanlar için dayanılmaz olan boşluk ve yalnızlığın, kendileri tarafından yeni bir anlam yaratılarak doldurulduğuna dikkat çekiyor.

İnsanın binlerce yıllık varoluş serüvenine aşkın bir yaratıcı varlık tasarımı üzerinden ışık tutan Tanrı'nın Tarihi, yaşamlarımızdaki en köklü gerçekleriyle yüzleşmeye davet ediyor bizi.
This book is currently unavailable
691 printed pages
Have you already read it? How did you like it?
👍👎

Quotes

  • cosqun251has quoted2 years ago
    Bize hangi kaynaktan, isterse eski kuşaklardan ve yabancı halklardan, gelirse gelsin gerçeği bulmaktan ve almaktan utanmamalıyız. Çünkü gerçeği arayan kişi için gerçekten daha yüksek bir değer yoktur; ona ulaşan hiç kimseyi zayıflatmaz veya küçük düşürmez fakat soylulaştırır ve onur verir.1
  • cosqun251has quoted2 years ago
    Şeytan Ayetleri öyküsü ne Kuran'da ne de her hangi eski sözlü veya yazılı kaynakta yer alır. Peygamberin en yetkin biyografisi olan lbn İshak'ın Siret'inde de yoktur. Ancak onuncu yüzyılın tarihçisi Ebu Cafer ül Taberi'nin (öl. 923) eserinde sözü edilir. Taberi, Muhammed'in, tanrıçaların kültünü reddettikten sonra kendisiyle aşiretinin çoğunluğu arasında gelişen gerginlikten rahatsız olduğunu ve 'Şeytan'dan aldığı ilhamla, benat'ullah'a, melekler gibi şefaatçiler olarak saygı göstermeye izin veren bazı sahte ayetler sarfettiğini anlatır. "Şeytan" ayetleri adı verilen bu cümlelerde üç tanrıça al-Lah'la eşit değil fakat insanlar adına O'na aracılık yapabilecek daha küçük ruhsal varlıklardır. Taberi'ye göre daha sonra Cebrail Peygamber'e bu ayetlerin şeytan kaynaklı olduğunu ve Kuran'dan çıkartılmaları gerektiğini, onların yerine benat'ullah'ın yansıtım ve hayal ürünü olduğunu bildiren şu ayetlerin konmasını söylemiştir:

    Ey inkârcılar! Şimdi, Lat, Uzza ve bundan başka üçüncüleri olan Menat'ın ne olduğunu söyler misiniz?... Bunlar sizin ve babalarınızın taktığı adlardan başka bir şey değildir. Allah onları destekleyen bir delil indirmemiştir. Onlar sadece sanıya ve canlarının istediğine uymaktadırlar. Oysa onlara Rablerinden and olsun ki doğruluk rehberi gelmiştir.21
  • cosqun251has quoted2 years ago
    Allah neyin doğru neyin yanlış olduğu konusunda insan kavramlarıyla sınırlı değildir.
fb2epub
Drag & drop your files (not more than 5 at once)