”Jag är en osannolik överlevare. Jag var bara en pojke — jag hade inga kontakter, inga kunskaper. Men jag hade ett trumfkort som överträffade allt annat: Oskar Schindler tyckte att mitt liv hade ett värde. Han tyckte att jag var värd att rädda, även om det innebar att han satte sitt eget liv på spel. Nu är det min tur att göra vad jag kan för honom, att berätta om den Oskar Schindler jag kände.”
— — — — — — — — —
Leon var bara tio år när tyskarna invaderade Polen och hans familj tvångsförflyttades till gettot i Kraków. Leons pappa fick arbete på Oskar Schindlers fabrik och lyckades övertala Schindler att låta sonen arbeta vid hans sida. Så gick det till när lille Leon blev nummer 289 på Schindlers lista — den yngste någonsin, och så liten att han fick stå på en trälåda för att nå upp till maskinen han skötte.
Leon Leyson överlevde fasansfulla förhållanden i koncentrations— och arbetsläger. Han berättar sin historia utan bitterhet, med egen röst och unika minnen. Han ger sin personliga bild av Oskar Schindler, mannen i nazistuniform som räddade över tusen liv.
Leon talade sällan om sin bakgrund, men när Spielbergs film Schindler’s List gick upp på biograferna började han motvilligt berätta för en journalist. Sedan fortsatte han tala, ända tills han gick bort, dagen efter att bokmanuset var klart.