«Forplejningen på kommandanturen var helt udmærket. Vi blev forplejet i underofficerskasinoet. Der blev dækket bord for os som til mennesker, og vi blev vartet op af belgiske piger. Der blev sat store fade på bordet, og vi kunne spise, så længe, vi havde lyst, og så var vi fri for at rense kogekar bagefter. Brød fik vi, så meget vi ville have, og pålæg fik vi rigeligt. Der var opstillet brevvægte, på hvilke vi kunne veje, om vi fik de gram, der tilkom os. Vi fik mere end det, og så blev der endda af og til købt noget, som man ellers ikke fik, såsom røgede sild, tomater eller lignende.»
Sådan skriver en af de op mod 30.000 sønderjyder, der deltog i 1. verdenskrig på tysk side. Sønderjylland havde været tysk siden nederlaget i 1864, og det betød, at de unge danske mænd i regionen blev indrulleret i kejserens hær. 6.000 af dem mistede livet for en sag, der ikke var deres.
Foreningen af dansksindede sønderjydske Krigsdeltagere 1914–18 (DSK) samlede i perioden 1941–1972 vidnesbyrd fra disse unge mænd. Det blev til mere end 600 både dramatiske og hjerteskærende historier fra fronten. Denne udgivelse rummer en af de beretninger, der blev trykt i DSK‘s årbog fra 1960.
Samtlige beretninger fra årbøgerne er udgivet som e-bøger under serienavnet "Øjenvidner 1914–1918".