Nummer to?” spurgte briten, og Audrius fyldte atter glassene.
“Første akt, første scene af Nøddeknækkeren.”
“Tjajkovskij,” lo tyskeren højrøstet.
“De ler, mein Herr. Og dog vil jeg godt vædde en hel del på, at De godt kan se den for Dem. Det er juleaften, og Clara sover tungt på gulvet med sit vidunderlige nye legetøj efter at have fejret jul med familie og venner i et rum pyntet med kranse. Men da klokken slår tolv, og den enøjede Drosselmeyer sidder oppe på standuret som en ugle, begynder juletræet at vokse …”
Greven hævede langsomt hånden op over baren for at illustrere træets vækst, og briten begyndte at fløjte den berømte march fra åbningsscenen.
“Ja, lige præcis,” sagde greven. “Man siger normalt, at briterne er bedst til at fejre advent. Men med al respekt så må man rejse længere nordpå end London, hvis man vil opleve essensen af vinterfesten. Man må vove sig op over den halvtredsindstyvende breddegrad, op til de egne, hvor solens bane er mest elliptisk og vinden mest ubarmhjertig. Rusland har med sit mørke, sin kulde og sne netop den form for klima, hvor julens ånd lyser klarest. Og det er derfor, Tjajkovskij synes at have fanget lyden af den bedre end nogen anden. Jeg siger Dem, at ikke blot vil hvert eneste europæisk barn i det tyvende århundrede kende melodierne fra Nøddeknækkeren, de vil også forestille sig deres jul, netop som den er skildret i balletten; og når de er gamle og grå, vil Tjajkovskijs juletræ vokse fra deres erindringers gulv, indtil de endnu en gang stirrer fortryllede op.”