Arbejdspladsen er et centralt sted for de fleste voksne. Ikke alene er det her, vi skaffer grundlaget for den materielle tilværelse. Det er også her, vi har væsentlige sociale kontakter, som betyder meget for vor trivsel. Samtidig er det i lønarbejdet, at den enkelte oplever krav og forventninger. Vi skal være effektive, og vi skal kunne samarbejde. Vi oplever en række modsætninger, som stiller den enkelte over for gruppen, virksomheden og samfundet.
Arbejdspsykologi beskæftiger sig med væsentlige aspekter i hele den moderne tilværelse. Ud fra hvad vi som biologiske og psykologiske væsener kan tåle af belastninger (og af modsætningen til kedsomhed), ser den på, hvad der motiverer os og får os til at opleve livskvalitet og trivsel.
Bogen ser på en række dilemmaer. man må fx gerne brænde for en sag – men man skal undgå at blive udbrændt. Mentalhygiejne er et nøgleord.
Jørgen Beck (f. 1927) er en dansk forfatter, der er uddannet i psykologi og har udgivet en lang række bøger om netop dette emne. Bøgerne er særligt målrettet undervisning og omfatter blandt andet titlerne «Pædagogik – opdragelse og selvværd» (1986) og «Socialpsykologi – hvorfor er det så svært at omgås hinanden?» (1987).