«Den 10. oktober marcherede vi fra Brügge ud gennem Kruisporten. Der var rekvireret mange hestekøretøjer med kuske til ægtkørsel. På gaderne stod de små piger og græd over deres `skat´, nogle med et barn på armen, andre ventede ét. Mest ondt gjorde det mig, da vi kom forbi Hotel Londen. Det tilhørte en tysker. Han var også sø-soldat, som jeg, og måtte nu marchere med. To voksne børn, en søn og en datter, stod i døren og græd og vinkede til deres far.»
Sådan skriver en af de op mod 30.000 sønderjyder, der deltog i 1. verdenskrig på tysk side. Sønderjylland havde været tysk siden nederlaget i 1864, og det betød, at de unge danske mænd i regionen blev indrulleret i kejserens hær. 6.000 af dem mistede livet for en sag, der ikke var deres.
Foreningen af dansksindede sønderjydske Krigsdeltagere 1914–18 (DSK) samlede i perioden 1941–1972 vidnesbyrd fra disse unge mænd. Det blev til mere end 600 både dramatiske og hjerteskærende historier fra fronten. Denne udgivelse rummer en af de beretninger, der blev trykt i DSK‘s årbog fra 1962.
Samtlige beretninger fra årbøgerne er udgivet som e-bøger under serienavnet "Øjenvidner 1914–1918".