”’Der har vi det igen,’ sagde Syme irriteret. ’Hvad poetisk er der ved oprør? De kunne lige så godt sige, at det er poetisk at være søsyg. Det kan under visse fortvivlede forhold være fornuftigt at kaste op eller gøre oprør, men pokker ta’ mig, om jeg kan se det poetiske derved. Oprør for oprørets egen skyld er simpelthen oprørende. Det er bare at brække sig!’”
Gregory er vant til at være den ukronede konge af både poesi og anarkisme i den lille London-forstad Saffron Park. Da en mand, der kalder sig Gabriel Syme, en aften blander sig i snakken, bliver der pludselig sat spørgsmålstegn ved, om Gregory overhovedet er en rigtig anarkist. For at bevise sig selv over for den påståelige unge mand tager Gregory ham med til et hemmeligt møde hos den lokale afdeling af det europæiske anarkistiske råd. Her viser det sig imidlertid, at Syme igen har mere gennemslagskraft end Gregory, og han truer med at tage den plads i rådet, som var tiltænkt den lidenskabelige digter.
Men hvem er Syme i virkeligheden? Er det måske ham, der ikke er rigtig anarkist, men har sin egen skjulte dagsorden?
”Manden, som var Torsdag” er en spændende thriller, som bliver ved med at overraske helt til sidste side. Bogen udkom første gang i 1908.
Gilbert Keith Chesterton (1874–1936) var en engelsk forfatter og journalist, der skrev over 100 bøger om alverdens forskellige emner. Han er særligt kendt for sin romankarakter fader Brown, som går igen i en lang række af hans kriminalromaner, og som sidenhen er blevet lavet til en tv-serie på BBC.