I glasklare billeder af omgivelserne og af personer, som befinder sig i en slags eksistentiel nød og hjælpeløshed over for livet, spejler forfatteren sin egen historie. Fra vinterarkiverne er en aktuel og dybt personlig roman.
Hovedpersonen Merethe, der er forfatter og omkring de halvtreds, er flyttet med sin samlever og deres tre børn på landet, måske i et forsøg på at få lidt samling på livet. Han har i mange år kæmpet med bipolar lidelse – maniodepressivitet – og falder med jævne mellemrum tilbage i forskellige misbrug. Selv kommer hun fra en familie præget af ustabilitet og psykiske lidelser.
På kontoret i huset bag markerne og vejen, mellem lyse dage og nætter uden søvn, skriver hun fortællingen om Mats, som hun lever sammen med. Det er fortællingen om en stor og altoverskyggende kærlighed. Om hvordan det er at være så tæt på et menneske, som ikke altid ønsker at leve. Om frygten og om at holde sig oppe på trods af alt.
”Du forsvinder lidt, for hver dag forsvinder du lidt, og tager os med, vores ansigter, spisebordet hvor vi har sat os ned, tallerkener og bestik, bøgerne, ferierne vi kunne have haft, notaterne, dagene med fin regn, hundene og huset, forsvinder lidt sammen med dig, skæres bort, tømmes ud mens du giver op, lidt efter lidt, forsvinder lidt mere, måske kan du ikke mere tro på det, måske er det tro der mangler, hver dag må der opsummeres, hver aften må jeg huske dig på noget …”
Merethe Lindstrøm (f. 1963) har udgivet flere kritikerroste romaner og novellesamlinger. I 2007 blev hun første gang nomineret til Nordisk Råds litteraturpris for novellesamlingen Gjestene, og med Dage i stilhedens historie (2012) modtog hun den prestigefyldte pris. Fra vinterarkiverne er hendes anden roman på dansk.