Gunhild ser ikke verden som andre mennesker. Hun skeler og får en øjenoperation, på et tidspunkt må hun leve med bind for øjnene, og hun er blind for meget af den omgivende virkelighed. Til gengæld har hun fornemmelse for menneskers og ikke mindst dyrs lidelse, og hun ser verden gennem kulørte glasskår, der straks forvandler det, hun ser på …
«Pigen med glasskårene» er første del af Karin Michaëlis’ romanepos «Træet på godt og ondt» om Gunhilds liv og vej fra lille pige til selvstændig kvinde og kunstner. I «Træet på godt og ondt» undersøger Karin Michaëlis trin for trin Gunhilds livsfaser og psykiske konstitution.
Fem-bindsværket «Træet på godt og ondt» begynder som en selvbiografisk skildring af Karin Michaëlis’ barndom i Randers, men fra og med tredje bind får historien om Gunhild mere fiktiv karakter.
Bogen er skrevet i og med samtidens sprog og retskrivning.
Karin Michaëlis (1872–1950) var en af sin tids bedst kendte danske forfattere og er oversat til talrige sprog. Hun var forud for sin tid i sin skildring af pigers og kvinders psykologi og seksualitet.