HVAD ER EN MENTOR?
Mentoren er en rollemodel, en, man kan lære af, og en, som er interesseret i at give viden og tanker videre til andre som inspiration til personlig og faglig vækst.
Mentoren er også den person, som kan give menten følelsen af at være en del af noget større. I samtale med en mentor kan menten pludselig opleve en indsigt – eller næsten blive ramt af en indsigt, der åbner til noget højere end det, vedkommende på egen hånd kan få adgang til. Ved at opleve en sådan indsigt kan der åbnes til kreativitet, næstekærlighed, samklang, fællesskab og åndelighed – et felt, som ligger dybt i det enkelte menneske. Mødet med dette felt gør oftest dybt indtryk på den enkelte – skærper opmærksomheden om en mere klar retning i arbejde og personlighed og giver personen det mod, der skal til for at sætte forandringen i scene. Dette felt er i os alle, men oftest er det utilgængeligt i den travle dagligdag og skjult af hverdagslivets vanetænkning og gøremål.
Ved at udveksle tvivl, usikkerhed og andre store spørgsmål med et andet menneske får menten en indsigt i, at netop disse temaer og de tilhørende følelser er af en universel menneskelig karakter og fælles for alle mennesker på forskellige trin i livet.
Mentoren kan være med til at sætte et spejl op for et andet menneske, så det kommer til en dybere forståelse af sig selv, og kan medvirke til, at mentens selvopfattelse bevidstgøres og åbnes for forandring. Mentorens egen opfattelse af den anden spiller ingen rolle, for en mentor har – ideelt set – sat sig ud over det. Mentoren skal være i stand til at rumme menten – at rette opmærksomheden mod vedkommende, samtidig med at han eller hun er forankret i sin egen person. Mentoren skal altid fokusere på mentens udfoldelsespotentiale og vækstmuligheder.
Mentoren kan være med til at få potentialet i frøet til at folde sig ud – blot ved at være rollemodel. At fungere som rollemodel er netop en mentors karakteristik.