det lidt på afstand, vil du indse, at det her kun er en bagatel, som ikke siger noget om den, du inderst inde er.
Kærlig hilsen Ilse
At tale kærligt – eller skrive kærlige breve – til sig selv er god træning. Har du hele dit liv indtil nu været hurtig til at gribe til selvkritik, har du brug for masser af øvelse, så du fremover i stedet helt per automatik aktiverer din selvkærlighed, når noget går skævt.
Oplever du, at det er for underligt eller svært at skrive til dig selv, kan du i første omgang skrive til en anden. Vælg en, du elsker eller holder af. Det kan godt bare være en, du har set i en film. Når brevet er færdigt, bytter du vedkommendes navn ud med dit eget.
Du kan træne din selvkærlighed på samme måde, som du kan træne en muskel. Det kræver vedholdenhed og gentagelse, hvis det skal have en effekt. Men så får du også skabt en ny vane, hvor du støtter dig selv, når du føler dig forkert.
Gennem sorg til ny selvkærlighed
Når du ser på dig selv med kærlige øjne og indser, at det forkerte ikke er dig, men noget, der har manglet i din fortid, kan din skam forvandles til sorg. Og mens du sørger dig igennem det tab, du har lidt, vågner du op med en ny respekt for dig selv. Når du ser på dit liv i lyset af det, du manglede fra begyndelsen, finder du sandsynligvis grund til at være stolt af det, du trods alt er blevet til.
Når du arbejder med din skam, undgår du at komme til at give dine forældres og bedsteforældres skam videre til de kommende generationer. Bliver du god til at være kærlig mod dig selv, vil denne kærlighed sprede sig som ringe i vandet til mennesker omkring dig og til de kommende generationer.
Øvelser
Sæt dig foran et spejl, og sig noget kærligt til dig selv. Brug eventuelt listen med forslag til sætninger, som står på side 122.
Vælg en skamscene, og skriv et kærligt brev til den person