Dış ticaret çok basit anlatımı ile bir ülkede üretilen malın o malla ihtiyaç duyulan bir başka ülkeye satılmasıdır. Malın bir ülkeden satılmak suretiyle bir başka ülkeye gönderilmesi süreci gerek ilgili ülke mevzuatları gerekse uluslararası ticaret uygulamaları nedeniyle bazen son derece karmaşık bir hal alabilir. Hele bu sürece dahil olan alıcı ve satıcılar süreç hakkında yeterli bilgi ve beceriye sahip değilse o dış ticaret işlemi ne yazık ki hukuki bazı müdehaleler gerektirebilir.
Bazı üretici ve müşteriler dış ticaret konusunda yeterli bilgi ve beceriye sahip olmamalarına rağmen çoğu zaman gerek zorunluluktan gerekse dış ticaretin sağlayacağı faydaları bilerek ihracat ve ithalat yapmak isterler. Böyle durumlarda esas işi alım satım olmayan ancak üretici ve müşterilerin bir dış ticaret işini gerçekleştirebilmelerini sağlayan kişi ve yapılar devreye girer.
İşte kitabın konusu bu; dış ticarette üretici ve son kullanıcılar dışında para kazanan bu diğer kişi ve yapıların tanıtılması, iş planlarının anlatılması, risk ve kazanç oranlarının incelenmesi, tavsiyeler, uyarılar.
Elinizde tuttuğunuz kitabın dünyada bir eşi yok. Geçmişte olmadı. Belki gelecekte de olmayacak. Peki ben neden böyle bir kitap yazdım ve kitap neden 8 baskı yaptı? Eğitimlerimden mezun olan girişimcilerin sık sık «hocam eğitimi aldık, çok iyiydi ancak bu bilgileri biz şimdi nerede ve nasıl kullanacağız?» diye sorular geliyordu. Yani girişimcilere olta ve yemi veriyordum ama yemi iğneye nasıl takacaklarını, nerede avlanacaklarını ve oltayı suya nasıl atacaklarını öğretmiyordum. İşte bu kitap bu eksikliği gidermek için yazıldı; dış ticaret bilgisinin sahada nasıl kullanılacağını ve nasıl para kazanılacağını anlatmak için.
Umarım size de faydalı olur…