Beynin İki Yarım Küresini Birlikte Kullanmak Başarıyı Artırır
Roger Sperry adlı bilim adamının 1981 yılında yaptığı araştırmalar yeni gerçekler ortaya çıkardı. Araştırmalara göre beyin sağ ve sol olmak üzere iki lobdan oluşuyor.
Sol beyin lobu; mantıklı düşünme, konuşma, matematik işlemleri, sayılar ve analiz, yazıları değerlendirme, eleştirme gibi görevleri yapıyor.
Sağ beyin lobu ise hayal kurma, hacim, müzik, ritim, sezgi, yaratıcılık, renklerle ilgili algılamalar, soyut algılamalar gibi faaliyetleri yerine getirir.
Başarılı insan, beyninin sağ ve sol loblarını birlikte geliştiren ve kullanan insandır. İki beyin yarım küresi, birlikte ve uyum içinde kullanılırsa kişisel yetenekler olağanüstü bir şekilde gelişir.
Özellikle eğitimde iki beyin yarım küresinin birlikte kullanılması hâlinde, beyin kapasitesi iki kat değil, kat kat artacaktır. Hızlı ve etkili öğrenmenin yolu, beynin iki yarım küresini birlikte kullanmaktan geçer.
Sağ lob, duygular ve hayallerin etkisiyle öğreniyor. Hayal kurarak ve hayalinden tamamlayarak fotoğrafik bir şekilde öğreniyor.
Bu bakımdan ders anlatırken görsel malzeme kullanmak, bilginin daha kolay resimlenmesine ve kalıcı öğrenilmesine yardım ediyor. Sadece anlatıma dayalı öğretme biçimi, etkili bir öğretim biçimi değildir.
Beynin sol tarafı; bilgiyi mantıklı, doğru olarak algılamakta, sağ lob bilgiyi renklendirmektedir. Sağ lob, öğrenmede ve bilginin kalıcılığına sağlamada daha etkilidir.
İnsanın mucitlik ve yaratıcılık yönü, sağ beynin kullanılması sayesinde ortaya çıkar.
Sadece sol tarafı gelişen ve beynin sol tarafını kullanan insanlar, üretken düşünemezler. Verimli ve yaratıcı düşünebilmek için mutlaka beynin sağ tarafının da kullanılması gerekiyor.
Beynin her iki tarafı, birbirini tamamlayan özelliklere sahip. Her iki beyin küresini birbirine bağlayan sinir ağları bulunmaktadır. Bu ağlar, sürekli bir şekilde sağ ve sol küreler arasında bilgi transferi yapar.