”Kun få håndværkere og kunder tænker til daglig over, at den tradition, der ligger bagved nutidens danske håndværk, går mange tusind år tilbage. Den er skabt, videreført og overgivet os af utallige generationer af håndværkere.”
Den danske håndværker har spillet en stor rolle i skabelsen af bysamfund, udvikling af nye teknikker og forandringer i kulturen generelt. Grethe Jacobsen fortæller i «Håndværket kommer til København» om håndværkerfagenes udvikling i årene op til 1550. I bogen beskriver hun blandt andet forholdet mellem mestre, svende og lærlinge, kvinders rolle i håndværksfagene, laugenes dannelse i den sene middelalder og forholdet mellem danske og udenlandske håndværkere.
Bogen udkom første gang i 1982.
Grethe Jacobsen (f. 1945) er dr. phil. i historie og uddannet bibliotekar, senest ansat som seniorkonsulent ved Det Kongelige Bibliotek. Som universitetsstuderende i USA deltog Jacobsen i de første Berkshire-konferencer om kvindehistorie i 1970’erne, og her gik det op for hende, at der i historien har eksisteret en kønsblindhed, og at der i historieforskningen var en stor mangel på kvindelige perspektiver og erfaringer. Siden har hun udgivet en lang række afhandlinger og artikler om kvindehistorie og kvindelige perspektiver af rets— og socialhistorie. Med afhandlingen “Kvinder, køn og købstadslovgivning 1400–1600” fra 1995 blev hun dr. phil.