Aktuel bog om at være tvunget til at flygte fra sit hjemland. Men i Den sorte bog om helte er alting vendt på hovedet.
Syv år. Så lang tid nåede han at få med en nogenlunde fredelig opvækst sammen med sine forældre, sin storebror og storesøster. Men så ændrede alt sig. Kampene tog til. Ny regering. Myrderier. Jagt. Udrenselse.
Drengen og hans familie må flygte fra deres hjemland. Det bliver en lang og barsk rejse, som intet barn burde opleve. Som ingen burde opleve. Over bevogtede grænser med skydegale vagter.
Udnyttelse. Frygt. Død.
Men også mennesker, der hjælper, uden at tænke på sig selv.
Pressen skriver:
»Lise Bidstrups bog handler om en flugt, og om hvad ordet flygtning dækker over, hvordan det er at være en familie med mindre børn der skal flygte fra et fjendtligt sted, at være mange mennesker i en lukket, ildelugtende tankbil, at løbe over en åben strækning overvåget af fjendens skarpskytter og sejle over et åbent hav i et skrotmodent skib […] Angiveligt en børnebog men også så meget en realistisk gyser, at man måske bør læse den sammen med sit barn.«
– Birte Srandby, Bogvægten
»Forfatter Lise Bidstrup vil ikke bare have dig til at forstå, hvordan det er at være flygtning – du skal forstå, at det lige så godt kunne være dig […] Den sorte bog om helte er et isnende og velkomment indblik i en virkelighed, der gemmer sig lige ude foran vores hoveddør. Hvor folk risikerer liv og lemmer for goder, vi går heroppe og tager for givet. Stof til eftertanke, når foråret kommer, og flygtningene igen begynder at strømme mod nord.«
– Erik Barkman, Weekendavisen
»En forfærdelig og nødvendig bog, som man ville ønske ikke var det. Den er godt skrevet og jeg-fortælleren formår at gøre det levende for læseren, hvordan det er at være en lille dreng, der flygter. Illustrationerne er drengens tegninger, og bogen bliver på den måde levendegjort, og man forstår hvordan drengen i høj grad får hjælp af sin fantasi til at klare sig.«
– Johanne Elvers Madsen, Lektør