Denne bog vil henvende sig til alle musikfans, hvad enten de samler på LP, CD eller downloader mp3. Men udgangspunktet er vinyl, at udnytte den renæssance, som vinyl har fået blandt feinschmeckere og musikelskere. De første LP’er kom i handelen i 1948. Men der skete ikke så meget de første år, og de LP’er er ikke rigtigt blevet genudgivet på CD i deres originale form. Så kommer der ellers gang i den i 1953: Frank Sinatra tegner kontrakt med Capitol Records og begynder at indspille en stribe af konceptplader op gennem resten af 1950’erne. LP’en bliver pludselig en kunstform i sig selv, og man snakker om ”albums” i stedet for bare sange eller individuelle musiknumre. Det er så i 1952, at min bog rigtigt begynder. Jeg udvælger de ti bedste plader fra hvert år op til og med 1979 og beskriver de bedste af dem. Jeg vil dermed have kortlagt hele oldies-æraen, 28 lister med ti plader hver, hvor jeg så fremhæver den allerbedste plade for hvert år. Det hele bliver sat i en historisk kontekst, så man rigtigt kan fornemme, at man er til stede midt i en rivende udvikling. Samlet set får man en god oversigt over det bedste af det bedste, og kan man krydse det hele af, kan man roligt kalde sig musiknørd.
Uddrag af bogen
Men så skal jeg ellers love for, at der kom gang i sagerne i 1956! Det år gik hen og blev et sandt festfyrværkeri af nye navne og nye stilarter. Rock’n’roll (og dens afarter) havde bidt sig fast, og jazzen måtte vige tilbage for første gang. Vi kom vidt omkring det år, med så forskellige ting som Las Vegas Lounge, doo wop, rockabilly, rhythm and blues og calypso. Man kan sige, at Elvis Presley banede vejen for al den megen kreativitet fra så vidt forskellige kunstnere. Markedet var parat til at tage imod flere nye navne, og vi fik da også rockere som Gene Vincent, doo wop-grupper som Teenagers og så selvfølgelig kongen af Calypso, Harry Belafonte. Der blev eksperimenteret, der blev tjent store penge, og markedsmændene kunne grine hele vejen til banken.
Om forfatteren
Søren Kjellberg (f. 1963) har rejst og flyttet meget rundt i sit liv og har bl.a. boet i Nigeria, England og Japan. Han har International Baccalaureate fra St. Mary’s International School i Tokyo og diplom fra London International Film School. Han har bl.a. arbejdet som nattevagt, opvasker, engelsklærer og filminstruktør. Efter at have kæmpet det meste af sit voksne liv fik han stillet diagnosen Aspergers syndrom i 1998. Han har tidligere skrevet bogen Det tabte paradis − Punktnedslag fra Svogerslev 1972–76.