«Næsten al børnelitteratur, der handler om dyr, er i sidste ende udsprunget af de gamle fabler, der har været fortalt om og om igen, snart på prosa, snart på vers, snart for store, snart for små, snart i alvor, snart i skæmt. Fablerne drejer sig ikke alene om dyr, men også om mennesker.»
Traditionen for at fortælle fabler går tusindvis af år tilbage i tiden, og også den dag i dag elsker børn at høre fortællinger om dyr med mere eller mindre menneskelige egenskaber. Vibeke Stybe fortæller her om de mange forskellige motiver, der går igen i fablerne helt tilbage fra antikkens verden, over middelalderen og reformationen, La Fontaine i 1600-tallets Frankrig og Ludvig Holberg i 1700-tallets Danmark helt op til Franz Kafka i starten af det 20. århundrede. Bogen slutter med kapitler om, hvordan fabler bruges i skoleundervisning, og hvordan de er blevet brugt i forhold til moralsk opdragelse og i politiske systemer.
Bogen udkom første gang i 1975.
Vibeke Stybe (1922–2021) var en dansk bibliotekar, forfatter og forsker i børnelitteratur. Hun var med til at sætte børnelitteratur på dagsordenen, og det var på hendes opfordring, at der i 1954 blev oprettet en særlig børnebogssamling ved Statens Pædagogiske Studiesamling. Vibeke Stybe udgav både sine egne børnebøger og værker om børnelitteratur generelt. Hun var i mange år ansat ved Center for Børns Litteratur og Medier ved Aarhus Universitet.