«Det var en bestemt historie, der ledte mig på sporet af den lægelige antropologi, en sygehistorie fra 1826, hvor en dansk læge beskrev et 19 år langt sygdomsforløb hos en patient, der omsider viste sig slet intet at fejle. Patienten hed Rachel Hertz, bedre kendt som synålejomfruen, og historien, der hører til de mærkeligste i den medicinske litteratur, var umiddelbart så fængslende og gådefuld, at jeg fandt de samtidige reaktioner på den frem.»
Knud Michelsen tager udgangspunkt i en næsten 200 år gammel sygehistorie, mens han beskriver lægevidenskabens og psykiatriens selvforståelse gennem tiden. Han forsøger at gøre op med tendensen til at gøre alle aspekter af menneskets krop, sind og liv til noget sygeligt, der skal behandles af læger, psykiatere eller psykologer. Bogen henvender sig til alle, der er interesserede i den sundhedspolitiske debat, menneskesyn og etik.
Knud Michelsen (f. 1945) er en dansk forfatter. Han er uddannet cand.mag. i dansk og filosofi og arbejdede i flere år som gymnasielærer. Knud Michelsen har udgivet flere bøger og har desuden bidraget til tidsskriftet Kritik.