Øl, hash og Bacardi Breezers — til folkeskolefester, i fredagsbarer og på ferier til Sunny Beach. Unge danskere har et rekordhøjt forbrug af rusmidler, og til trods for dyrt anlagte oplysningskampagner overskrider mange teenagere hver weekend de vejledende grænser for antallet af genstande.
Hvordan får man de unge i tale? Og hvordan får man dem til at ændre adfærd og handle mere ansvarligt? Unge, rusmidler og sociale netværk tager udgangspunkt i, at rusmidler på godt og ondt er en betydningsfuld del af de sociale sammenhænge, unge mennesker indgår i, og leverer dermed et godt grundlag for rådgivning af unge.
På baggrund af interviews, deltagerobservationer og spørgeskemaer kortlægger bogens artikler det komplekse sociale spil omkring brugen af rusmidler. Undersøgelserne viser, at unge bruger deres fest— og drikkepraksis til at iscenesætte et tilhørsforhold til bestemte vennegrupper og værdier — og lægge afstand til andre. Bogen fokuserer desuden på emner som børn og forældres forhandlinger af regler vedrørende alkohol, den sociale dynamik i misbrugsramte familier og betydningen af rusmiddelguiders sprogbrug.
Unge, rusmidler og sociale netværk samler den nyeste viden fra Aarhus Universitets Center for Rusmiddelforskning. Målet er ikke at give handlingsanvisninger og anbefalinger men at skabe indsigt i de unges — og forældrenes — overvejelser og erfaringer. Bogen vil derfor være værdifuld læsning for både socialarbejdere, undervisere og interesserede forskere.