I årene omkring 1970 boede der på Th. Dahls Vej 22 i Esbjerg seks familier: Skov og Knudsens, Lodberg og Tangaas, Michaelsen og Jensens. I mine krøniker skiftede jeg disse familier ud med
seks ”nye familier”, som jeg fiktivt flyttede ind på de eksisterende adresser: På anden sal til venstre boede nu de pensionerede Tove og Svend Aage Helmann; til højre enkemanden Harry Find Sørensen. På første sal til venstre levede Erik Larsen, hans kone Birgit og de to børn Johnny og Connie; til højre Carsten Holm, hans kone Gunhild og de to drenge Poul Erik og Gert. Og i stuen til venstre var Peter Skov, hans kone Mie, sønnen Jens og datteren Hanne flyttet ind; og som rosinen i pølseenden boede Holger Helligsø Mathiasen til højre med hustruen Lissie.
Denne samling krøniker handler om disse seks familier, deres hverdagsliv og specielle dage, om hvordan deres liv fletter sig ind i hinanden — om stort og småt og skæve eksistenser og forskellige hændelser, der alle har udgangspunkt i livet i blokken på Th. Dahls Vej.
Uddrag af bogen
Nede for enden ad kirkegårdsgangen kunne han se lysene fra de svajende, disede gadelygters skær. Silhuetter, som en anden dance macabre. Hurtigt, fra side til side. Side til side. Det var koldt som en kirkegårdsgravers røv, og Larsen var på vej direkte hjem fra arbejde og skuttede sig i det tynde arbejdstøj og vinterjakken.
Lige før han dinglende nåede lågen, greb han i blinde ud efter en buket blomster. Så vidt han kunne skelne det fra lugten på ”A.P.’s Vinstue”, var det duften fra en buket fresier. Han huskede midt i disen, at det var sådan en buket, som hans kone altid ville sætte pris på at modtage. Det vidste han fra tidligere.
Han ravede og snublede videre, så hurtigt det var ham muligt, gennem jerngitterporten, hvor der var halvfuld gadebelysning. Spangsbjerggade. Ud for Fanøgade. Han kiggede på buketten, og den søvnige, sløve belysning overtalte ham hurtigt til at kassere alt det grønne. Kun nelliker og fresier. Resten ville være for upassende. Erik Larsen havde for fanden da lidt pli.
Om forfatteren
Torben Jensen er født 1953 i Esbjerg. Han er arkitekt og journalist. I 1998 barslede han med bogen Glansbilleder fra et havregrynskvarter med Esbjerg Byhistoriske Arkiv som udgiver. I 2005 fik han en hjerneblødning, som i 2009 dannede baggrund for Når vinden vender på eget forlag. I 2013 begyndte han den her foreliggende samling af 24 ”noveller” om ”Den Gamle Dyrskueplads” i Esbjerg for små 50 år siden.