fi
Audio
Sven Hassel

Sotaoikeus

Listen in app
– Sotaoikeus on valmis ottamaan sinut vastaan tässä sodassa, sanoo Gregor. Jos meitä ei pommiteta, joudumme sotaoikeuteen.

– Ja jos meitä pommitetaan ja Iivana saa meidät kiinni, joudumme toiseen sotaoikeuteen, Porta nauraa.

– Älä ajattele niin paljon, pidä vain kypärästäsi kiinni, pian pamahtaa, Pikkuveli huutaa.

Kaukana pohjoisessa Salan ja Murmanskin välissä 27. panssarirangaistusrykmentin 5. komppania on kaukopartisaaneina venäläisten linjojen takana. Heidän tehtävänään on räjäyttää siltoja ja patoja.

– Neitsyt Marian ja saksalaisen käsityön avulla se ehkä onnistuu, toivoo Porta.

Pahinta on perääntyminen. Pitää juosta henkensä edestä kuolema kintereillä. Perääntymisestä ilman annettuja komentoja rangaistaan sotaoikeudessa. Tämä koski myös 27. panssarirykmentin sotilaita, upseereita, jotka välittivät enemmän miehistään kuin Führerille antamastaan uskollisuuslupauksesta. Velvollisuudentuntoisen sotilaan oletettiin uhraavan henkensä Hitlerin "tuhatvuotiselle valtakunnalle".

Sven Hassel syntyi 1917 Fredriksborgin pikkukaupungissa Tanskassa. Nuorena miehenä Hassel pestautui Saksan armeijaan. Sodan todellisuus oli karumpaa kuin nuori ja kokematon Hassel oli osannut kuvitellakaan. Lopulta hän yritti paeta, minkä seurauksena hänet siirrettiin rikollisten ja toisinajattelijoiden muodostamiin rangaistusjoukkoihin. Myöhemmin Hasselin tie vei vankileirille, missä hän aloitti muistelmiensa kirjoittamisen. rnrnSotaoikeus kuuluu tanskalaisen Sven Hasselin (1917−2012) 14-osaiseen sotakirjojen sarjaan. Hänen kirjojaan on käännetty yli 22 kielelle ja niitä on myyty yli 53 miljoonaa kappaletta ympäri maailman.
12:11:15
Publisher
Saga Egmont

Impressions

    How did you like the book?

    Sign in or Register
fb2epub
Drag & drop your files (not more than 5 at once)