Beatles kommer til byen på en sjælden lp fra Sydengland, direkte importeret af en fuld sømand. Her tager Guðmundssons roman udgangspunkt, og herfra udfolder den sig til et festfyrværkeri af tossede drengestreger og erindringer om den ikke helt gennemskuelige kønsmodning.
Fortælleren Johan Pjetursson ser tilbage på sin ungdom som flabet skoleelev, medstifter af beatorkestret Matchbox og lykkelig indehaver af kys fra både Helga og Katrin. Den voksne Johan ser tilbage på en tid, hvor samfundsomvæltningerne er store, og hvor det ikke er sikkert, om indflydelsen fra Amerika er af det gode.
"Beatlemanifestet" bliver et manifest over en svunden tid, som dog lever lystigt videre i erindringen hos Johan, Gylfi, Rebbi, Jon og de andre sammensvorne som bevis på, at der var en større revolution gemt i forstæderne. Romanen illustrerer, hvordan et verdensbillede bliver skabt i tidlige erfaringers mudderpøl, og hvordan drømme kan pustes op – og briste, allerede inden man har fået dun på overlæben.
"Beatlemanifestet" blev nomineret til Islands Litteraturpris. Romanen er en hyldest til en tid, hvor rockmusikken blomstrede og skabte drømme og længsel i drengehjerter verden over.
Einar Már Guðmundsson (f. 1954) er en af Islands største nulevende forfattere. Han debuterede i 1981 og havde sit folkelige gennembrud med romanen "Universets engle" (1993), der også vandt Nordisk Råds Litteraturpris. I 2012 blev han hædret med "Den lille Nobelpris", Det Svenske Akademis nordiske pris.
ANMELDERNE SKREV
"Beatlemanifestet er en gammel dreven musikers professionelle greb om fortællingens guitar ... det er svært ikke at falde for såvel Johans som forfatterens drengede charme og skrønestil."
- Lilian Munk Rösing, Information
"Einar Már Guðmundsson formår at bryde asfalten op, så vejene husker deres historie ..."
- Liselotte Wiemer, Weekendavisen