Våren 1945 slutade andra världskriget. För unga människor idag är kriget historia, för mig var det plågsam verklighet ...
När Magda får frågan om hon vill medverka i ett tv-program om Förintelsen och åka till Tyskland vaknar många minnen till liv. Trots att hon tänker tacka nej finner hon sig snart på ett flygplan, på väg mot sitt förflutna. Hon är rädd, men vad är det egentligen som skrämmer henne? Är det själva resan eller är det de plågsamma minnena?
I "Om stenarna kunde tala" berättar förintelseöverlevaren Magda Eggens om sin barndom och uppväxt i den lilla byn Kisvárda i Ungern. Hon berättar också om judarnas förnedring och förintelsen, kriget och det nya livet i Sverige. Om allt som stenarna skulle berätta om de kunde tala.
Magda Eggens (1924-2016) var en svensk-ungersk författare, fritidsledare och förintelseöverlevare. När Tyskland ockuperade Ungern 1944 skickades Magda och hennes familj till koncentrationsläger. När kriget tog slut var det bara Magda och hennes ena syster som överlevt och de evakuerades till Sverige. Magda bestämde sig för att berätta om sina upplevelser under kriget när nynazismen och förintelseförnekare blev aktiva i Sverige under slutet av 1980-talet och 1992 publicerades hennes första bok, "Vad mina ögon sett".