bg
Audio
Ханс Кристиан Андерсен

За нищо я не биваше

Listen in app
Докато градският съдия стоеше на прозореца, синът на перачката мина покрай него. Съдията му каза някои доста лоши неща за майка му. Тя пиеше, за да се стопли през дългите дни, в които переше дрехи в леденостудената река. Той дори каза на сина ѝ, че майка му не става за нищо. Но не всеки беше съгласен с това.

Ханс Кристиан Андерсен (1805–1875) е датски писател, поет и художник. Известен като автор на литература за деца, най-обичаните му произведения включват „Новите дрехи на царя", „Малката русалка", „Славеят", „Храбрият оловен войник", „Снежната кралица", „Грозното патенце" и „Малката кибритопродавачка". Книгите му са преведени на всички говорими езици и в днешно време няма дете или възрастен, който да не познава чудатите му герои. Приказките му са адаптирани за театралната сцена и големия екран безброй пъти, най-вече от Disney с анимационните филми „Малката русалка" през 1989 г. и „Замръзналото кралство" през 2013 г., чиято история е вдъхновена от „Снежната кралица".

Благодарение на приноса на Андерсен към детската литература, рождената му дата, 2 април, се чества като международния ден на детската книга.
0:15:56
Publisher
Saga Egmont

Impressions

    How did you like the book?

    Sign in or Register
fb2epub
Drag & drop your files (not more than 5 at once)