Danmark er omgivet af naturlige grænser, og kystlinjen gør det nemt at udpege, hvor landet begynder og ender. Næsten. For mod syd ligger den dansk-tyske landegrænse. En stiplet linje på 68 kilometer trukket tværs over landkortet mellem Vadehavet og Flensborg Fjord.
Linjen er næsten usynlig i landskabet, men den adskiller to forskellige territorier, lovgivninger, retssystemer – og to befolkningers forskellige syn på, hvad der er væsentligt og uvæsentligt. Grænsen er nemlig også en mental barriere, og det har i tidens løb ført til blodige kampe om, hvor den skulle gå. Derfor er Danmarks historie tæt sammenflettet med grænselandets.
Grænseland fortæller ligesom DR-serien af samme navn, hvordan den nuværende grænse mellem Danmark og Tyskland blev til, og hvordan uoverensstemmelser og krigsuroligheder i tidens løb ændrede linjeføringen og livet for befolkningen på hver side. Lige indtil en folkeafstemning i 1920 afgjorde dens forløb, skabte det moderne homogene Danmark og gav landet sin endelige form.