Tycho Brahe – eller blot Tyge – er en af de mest kontroversielle skikkelser i renaissancetidens Danmark. Født i en anset, højadelig slægt, hvis medlemmer gennem generationer havde siddet til bord med landets konger, valgte Tyge at trodese tidens normer og faderens forventninger.
Knud Erik Larsens roman om videnskabsmanden, adelsmanden, ægtemanden og mennesket går så tæt på den berømte astronom, at han nærmest træder ud af historien og bliver synlig for læseren.
Vi møder ham i de ganske unge år på universitetet i Leipzig i selskab med Anders Vedel. Vi lever med ham i København, på øen Hven, og vi følger ham i eksilet de sidste år i Prag.
Gennem portrættet af Tycho Brahe giver Knud Erik Larsen læseren et storslået indblik i et samfund under voldsom forandring. Et nidkært, protestantisk Danmark giver ikke megen plads til unge adelsmænd med store armbevægelser eller til ekstraordinær videnskab om himlen og planeterne.
Tyges liv bliver en lang og besværlig kamp. Han skal tøjle nysgerrigheden og harmonisere videnskabeligheden med en kristen ortodoksi, og han skal leve sømmeligt, i overensstemmelse med tidens skikke og konventioner.