I "Bernhards dag" optræder Poul-Henrik Trampes populære antihelt af en politimand, Jørgensen, for første gang. Her blot som en bifigur; som den politimand, der bliver sat ind, når sagen endelig begynder at rulle. "Bernhards dag" er en klassisk krimi af den gode gamle slags.
Efter i starten mest at have haft fokus på forbryder eller offer, og i det hele taget efter snarere at have skrevet en slags forbryder- eller samfundsportrætter af helt almindelige mennesker, der blev fanget ind af deres egen svaghed eller af samfundets krinkelkroge, introducerer Poul-Henrik Trampe kriminalassistent Jørgensen og laver hermed en mere klassisk krimi. Jørgensen tænker sit, præker ikke, er noget mandschauvinistisk og har en udpræget modstand mod fransk landkøkken og kaninfoder. Noget gammeldags af indstilling, men sympatisk, lydhør og venlig.
Poul-Henrik Trampe, 1944-1982, var oprindeligt journalist og debuterede i 1970 som forfatter. Stærkt inspireret af Sjöwall og Wahlöö skrev han en række kriminalromaner med politimanden Kurt Jørgensen som bærende figur. Trampe blev en uhyre produktiv forfatter og skrev ud over sine krimier og journalistik også revytekster, børne- og ungebøger og musiktekster. Også radio-/tv-spil mestrede han og var blandt andet ophavsmand til de populære, humoristiske film om Familien Gyldenkål. En årrække arbejdede han desuden med en række psykologisk funderede romaner om parforhold. Personligt kæmpede han med en bipolar lidelse, og i 1982 forsvandt han sporløst under en tur med Oslobåden. Hans lig drev senere i land i Kristiansand i Norge.