"Min farmors hus" er en erindringsroman, der fortæller historien om et københavnsk klunkehjem i starten af 1900-tallet set gennem den femårige Sørmands øjne. Vi møder et væld af personer, der alle på den ene eller den anden måde hører til omkring Frederiksborggade-kvarteret; den dejlige barnepige Johanne, de frække drenge fra baghuset, den stramme missionske fru Tychsen og hendes datter samt tante Vide, der er eventyrprinsessen i Sørmands verden.
"Min farmors hus" høstede strålende anmeldelser både som roman og som tidsbillede.
""Min farmors hus" er som roman en enhed, et hovedværk i Soyas produktion." – Politiken
"Vi fængsles, røres, jubler og tuder med den lille Sørmand og hans elskelige barnepige." – B.T.
"Soya vil hykleriet, "pænheden", til livs og fortælle sandheden, sådan som han ser der – og formentlig selv har oplevet den." – Jyllands-Posten
Carl Erik Martin Soya (1896-1983) var en dansk forfatter og dramatiker, der skrev en perlerække af skuespil og romaner, som vandt stor popularitet hos publikum såvel som anmeldere. Soya var en stor satiriker og samfundsrevser, og med sin revykomedie "Umbabumba skrifter forfatning" fra 1935 udstillede han gennem det fiktive afrikanske land Umbabumba nazisternes angreb på demokratiet i 1930‘erne. Stykkets egen skæbne kom til at understrege, at også den danske ytringsfrihed var under pres, da den danske regering under pres fra Tyskland tog stykket af plakaten, inden det nåede at få premiere.
Soya var en af de største og mest produktive danske forfattere i det tyvende århundrede, og han blev i løbet af sit liv hædret med en lang række priser og legater.