Älskade par är den femte boken i sviten om fröknarna Phalen. Den här boken vägrade Otto Bonnier att ge ut. Han ansåg att Agnes von Krusenstjerna hade en sjuklig lust att behandla perversa undantagsfall och med samma lust detaljerat skildra erotiska scener, dock gav ett annat bokförlag ut några av hennes böcker, bland annat den här.
Med sina tabubelagda sexuella skildringar i början på 1930-talet, kom det att leda fram till Krusenstjernafejden. Konservativa skribenter tyckte skam gick på torra land, medan författare som Karin Boye, Vilhelm Moberg, Eyvind Johnson, försvarade Krusenstjerna och tryckfriheten. Moraldebatten startade 1933 och nådde sin kulmen 1935. Romansviten filmatiserades av Mai Zetterling 1964. Romansviten ledde till ett av de största litterära grälen i Sverige och handlade om moraliska normer och kvinnans rätt att få uttrycka sig fritt.
Huvudfigurerna heter Petra och Angela von Pahlen. 1914 firar de midsommar på Dalarö hos sina släktingar. Mot slutet av sommaren bryter kriget ut i Europa och Angelas älskare är tvungen att resa sin väg.